Common Purpose
Meridián

A Meridián a Common Purpose leadership fejlesztő kurzusa tapasztalt vezetők számára.

A programról

A hat hónapos moduláris képzés során olyan vezetői kompetenciákat fejlesztünk, amelyek egyéni, szervezeti és társadalmi szinten is pozitív hatást eredményeznek. A kurzus tematikája az élet- és munkakörnyezetünk megismerésére, aktuális problémák, jövőbeli lehetőségek, kapcsolódási pontok meg- és felismerésére, valamint a hatáskörön túli vezetés kompetenciáinak fejlesztésére irányul.

Célunk, hogy résztvevőink olyan vezetőkké váljanak, akik képesek hatáskörön és a közvetlen befolyási területükön kívül is vezetni, akik tudnak változást generálni, szélesebb látókörben és hosszabb távon gondolkodni, akik magabiztosan képesek sokszínű emberek sokszínű csoportjai között kapcsolatokat létrehozni, és gyorsan változó világunk egyre komplexebb problémáihoz alkalmazkodni, azokra együtt megoldást találni. Fontos számunkra, hogy programjaink résztvevőiben tudatosuljon, a saját személyes és szakmai kihívásaikon túl önmagukról az őket körülvevő közösségek felelős tagjaiként is gondolkodjanak és cselekedjenek.

Küllői Péter, Bátor Tábor Alapítvány

„Magyarország jövőjének és sikerének kulcsa, hogy minden szervezet vezetője képes legyen nagyban gondolkozni, az egészet látni a kis részek helyett, és a szükséges változásokat hatékonyan végre is hajtani."

Kinek szól a Common Purpose Meridián?

A Meridián program olyan vezetőknek szól, akik széleskörű tapasztalattal rendelkeznek célok elérésében, prioritások kezelésében és emberek vezetésében, illetve akik számos különböző helyszínen, osztályon vagy országban dolgoznak. Ideális olyan vezetők számára, akik szeretnék kiszélesíteni a látókörüket, bővíteni kapcsolati hálójukat és szeretnének kiszabadulni buborékukból.

A Meridián csoportok összetétele sokszínű a résztvevők szakmai tudása, háttere és gyakorlata, valamint szemlélete és céljai tekintetében is. A résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat, egymást kihívások elé állítják, és felfedezik, hogy ez a sokszínűség a kurzus egyik fő értékét és erősségét biztosítja.

Miért válaszd a Common Purpose Meridián kurzusát?

A résztvevőinktől kapott visszajelzések alapján a kurzus segít a vezetőknek abban, hogy:

  • magabiztos, tudatos és felelős vezetőkké váljanak, akik értik a környezetük lehetőségeit és kihívásait helyi, országos és nemzetközi kontextusban is, és tisztában vannak a döntéseik környezetükre gyakorolt hatásaival
  • új és ismeretlen környezetben is könnyebben tudjanak alkalmazkodni
  • nyitottá váljanak arra, hogy olyan emberekkel is képesek legyenek együtt dolgozni, akik eltérő élettapasztalataik alapján egészen máshogy gondolkodnak
  • megtanulják, miként vezessenek változásokat olyan helyzetekben, ahol nincs pozíciójuk, és miként válhatnak olyan vezetőkké, akik – amikor igazán szükséges – együttműködéseket tudnak létrehozni és vezetni
  • felfedezzék, hogy a saját nyelvük, viselkedésük és előítéleteik miként gátolhatják vezetői hatékonyságukat
  • megtalálják miként tudnak hozzájárulni a társadalom fejlődéséhez.

Gurics Gábor, NNG Kft.

„A Common Purpose kurzusa nézőpontban adott új élményt, hogy megtudjam hogyan működnek a vezetői problémák más szférában."

Mi történik a kurzuson?

A Common Purpose programok nélkülözhetetlen és egyedi jellemzője a szektorális keveredés, amely olyan résztvevőket és közreműködőket hoz össze a privát-, a köz- és a civil szférából, akik egyébként a mindennapi munkájuk során talán soha nem találkoznának. A kurzusaink résztvevői eltérő szakterületekről és eltérő életpályákkal a hátuk mögött érkeznek, ebben a rendkívül diverz közegben a vezetők egymástól tanulnak. Megtanulnak alkalmazkodni, és együtt szárnyalni, nyitottabbá válva arra, hogy más gondolkodású emberekkel működjenek együtt, más módokon és más helyeken, mint korábban megszokták.

Kurzusaink nem tan- vagy konferenciatermekben zajlanak, és nem is előadásokon alapulnak. A hagyományos leadership modelleken túllépve, a tapasztalati tanulás módszertani eszközeit alkalmazva, a különböző vezetők sikereiből és kudarcaiból okulunk. A résztvevők rugalmas tanulási modulok széles skálájából választhatnak. Ezek formája a meghívott külső előadó vitaindítója után folytatott beszélgetésektől kezdve a különleges helyszíni látogatásokon keresztül az akciótanulásig terjed, beleértve a tapasztalaton alapuló tanulást, az egyéni feladatokat, a speciális esettanulmányokat és sok más, a megszokottól igencsak eltérő formát. Ezek az alkalmazott módszerek teszik lehetővé, hogy a nyílt kurzusokon személyre szabott tanulás menjen végbe.


 

A program felépítése

Ahhoz, hogy a kurzust egy résztvevő elvégezhesse, legkevesebb 50 órányi programot kell teljesítenie.

A Meridián résztvevői a program során négy teljes napot vállalnak fel, a kurzus kezdetén kettőt, közepén és végén egyet-egyet, amely napokon minden egyes résztvevő együtt dolgozik.

A programnapok között, moduláris rendszerben, számos lehetőséget biztosítunk, hogy kisebb csoportokban dolgozhassanak saját érdeklődésük és időbeosztásuk szerint.

A modulok 3 fő téma köré épülnek:

  • A Hely megismerése modulokat úgy terveztük meg, hogy a résztvevők Budapestről kialakult képét megkérdőjelezzük: miként működik városként, és miként kapcsolódik az országhoz és a körülötte levő világhoz. A modulok lehetőséget nyújtanak a résztvevőknek arra, hogy közelebbről megismerjék a várost, amelynek működése rájuk és szervezetükre is hat, és a program során tanultakat ebben a közegben alkalmazni tudják.

  • Az egyes Leadership modulok során a résztvevők fejlesztik a hatáskörön túli vezetésről szóló ismereteiket, betekintést nyernek abba, hogyan lehet változást elérni, és ebben milyen szerepe van a vezetőknek, valamint akcióterveket fogalmaznak meg a saját vezetésük különböző területeinek fejlesztésére.
  • Minden egyes Változások megértése modul során a résztvevők egy valódi, az életből vett kihívással foglalkoznak a gazdaság, a non-profit szektor vagy a közszféra területéről, és olyan vezetőkkel találkoznak, akik hatékony megoldásokat kínálnak a komplex problémákra.

Minden egyes Common Purpose program alapvető értéke a résztvevők csoportjának sokszínűsége, mivel eltérő szempontokból és kontextusokból meríthetnek ötleteket és inspirációt a vezetői kihívások és problémák megoldására.

Az összejövetelek alatt a résztvevőknek 5-6 fős csoportokban van lehetőségük együttműködni. A tanulócsoportokban személyes vezetői kihívásokba nyernek betekintést és akcióterveket készítenek a saját vezetői kihívásaik megoldására.

A tanulócsoportok első vagy második körében kötelező részt venni mindhárom időpontban.

 

Jelentkezés

Következő kurzus

Érdeklődés és további információ a hungary@commonpurpose.org.hu címen!